Keramische tegels

Natuursteen vs. keramische tegels

Ze mogen dan toch veel gemeenschappelijke kenmerken vertonen, er zijn wel degelijk belangrijke verschillen.

Natuursteen is het resultaat van: een geologisch proces dat duizenden jaren geduurd heeft. Geen bandwerk of uniforme machinale productie. Het zijn ontgonnen stenen, die vervoerd en verwerkt worden. Iedere tegel is dus verschillend.

Keramische tegels zijn het resultaat van een mengsel van zand, klei en andere natuurlijke substanties die gebakken worden. Machinaal zijn er verschillen tussen de tegels gecreëerd om een meer natuurlijker uitzicht te verkrijgen.

Thans dat natuursteen een duurdere materiaalkeuze is en een zekere klasse uitstralen en een hogere kostprijs heeft. Betekent dit niet dat deze slijtvaster of onderhoudsvriendeijker zijn dan keramische tegels. Sterker nog, meestal zijn deze minder slijtvast en gevoeliger voor onderhoud dan keramische tegels.

Bij de meer exclusievere kermaische tegels zal u echter niet heel veel prijsverschil merken. Er bestaan reeds verschillende soorten kwaliteiten keramische tegels.

De voordelen van keramische tegels:
Minder kans op porductiefouten, deze zijn machinaal geproduceerd.
Duurzaamheid en onderhoud: ze zijn hard, sterk, hygiënisch en vuurbestendig. Buigen en kromtrekken doen ze vrijwel nooit.

Wij verkopen en plaatsen terrastegels van Machalls en Coeck. Deze zijn ideaal voor de afwerking van terras, zwembad of vloeren. Opgelet vloeren worden enkel als service aageboden in een afwerkingsproject met bijhorende andere dienst.

Voor meer informatie betreffende het gamma van Marschall tegels dat wij aanbieden kan u vinden op de pagina Marchall terrastelgels.
Voro meer informatie over Coeck tegels kan u terecht op de pagina van Coeck terrastegels.

Brochure Marshalls keramische tegels ‘Kerala’

Marshalls keramische tegels kerala

Brochure Marshalls ‘Kerala’.PDF

Verschillende soorten tegels

SPLIJTTEGEL

Splijttegels zijn verglaasd of onverglaasd leverbaar. Ze worden gevormd door extrusie. De klei wordt geperst door een spuitmond die de vorm heeft van twee tegels. Na droging worden deze twee tegels machinaal gespleten. Deze techniek levert kwalitatief zeer hoogstaande producten op die meestal hun toepassing vinden in industriële gebouwen.

DUBBEL HARD GEBAKKEN TEGELS (DHG)

Dubbelhard gebakken tegels zijn geperste, onverglaasde tegels die bij zeer hoge temperaturen worden gebakken (tot 1.250 graden Celsius). De term dankt zijn naam aan het feit dat men vroeger slechts op ongeveer 600 graden bakte. De hoge temperaturen leveren een betere verdichting en bijgevolg een minder poreuze structuur.

PORCELLANATO TEGELS

Porcellanato tegels zijn onverglaasde en zeer compacte tegels die onder zeer hoge druk worden geperst. In dit proces maakt men gebruik van porseleinaarde. De vochtopname van deze tegel is uiterst gering (waardes onder de 0,04%). Dit soort tegels hebben een hoge krasweerstand en zijn uitermate geschikt voor de badkamer.

TERRACOTTATEGELS

Terracottategels zijn bijzonder poreuze en bijgevolg niet waterdichte tegels die slechts in een beperkt kleurengamma te verkrijgen zijn (bruintinten). Het basismateriaal van de tegel (de gebakken klei) is min of meer ook het eindproduct dat men bekomt. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling en zijn vaak terug te vinden in Zuiderse landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje.

VOLKERAMISCHE TEGELS

Volkeramische tegels worden ook wel grestegels genoemd. Hier gebeurt het bakken op veel hogere temperaturen dan bij terracottategels. Er worden mineralen toegevoegd aan de mengeling van fijngemalen klei. De tegels zijn bijgevolg zeer duurzaam en vorstbestendig. Ze kunnen dan ook zowel binnen als buiten worden gebruikt.

FAIENCE

Verglaasd aardewerk, beter gekend als Faience, is een vorm van terracottategels met een waterdichte laag erop (email). Ze worden het vaakst gebruikt als vloertegel en muurtegels in toiletten, keukens en badkamers. Ze zijn te verkrijgen in een groot kleurengamma maar zijn uiterst gevoelig voor krassen.

MONOCUISSONTEGELS

Monocuissontegels zien eruit als rustieke cementtegels. Ze zijn weliswaar minder dik, minder poreus en een stuk gemakkelijker te onderhouden. Door de eerder lage slijtweerstand zijn ze bijvoorbeeld niet geschikt voor plaatsing in keukens. In ruimtes die minder vaak belopen worden is deze tegelsoort dus een prima keus.